Vom avea o întâlnire Macron-Zelenski? Președintele Franței, despre singura soluţionare posibilă a conflictului ruso-ucrainean. Cum și-a justificat, în fața ziariștilor români, afirmația „Rusia nu trebuie umilită”

Vom avea o întâlnire Macron-Zelenski? Președintele Franței, despre singura soluţionare posibilă a conflictului ruso-ucrainean. Cum și-a justificat, în fața ziariștilor români, afirmația „Rusia nu trebuie umilită
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron / Sursa foto: GÂNDUL / Alexandra Pandrea
Publicat: 15/06/2022, 16:49
Actualizat: 15/06/2022, 17:25

Prezent în vizită în țara noastră, Emmanuel Macron, președintele Franței, nu a scăpat de întrebarea ziariștilor români, cu privire la declarația șefului statului francez care a afirmat că ”Rusia nu trebuie umilită”. Mai exact, a fost întrebat cum ar trebui tratată Rusia și ce loc mai poate avea Kremlinul pe scena internațională după invazia Rusiei în Ucraina. 

Macron a vorbit constant cu președintele rus Vladimir Putin de la invazia din 24 februarie, într-o încercare de a obține o încetare a focului și de a începe o negociere între Kiev și Moscova, deși încercările sale nu au avut succes.

Franţa a sprijinit Ucraina atât militar, cât şi financiar, dar până acum Macron nu s-a deplasat la Kiev pentru a oferi o susţinere politică simbolică, aşa cum au făcut-o alţi lideri ai UE, lucru pe care Ucraina ar dori ca preşedintele francez să-l facă.

În ceea ce-l priveşte, Macron nu a exclus posibilitatea unei deplasări la Kiev, explicând că va face acest lucru la momentul potrivit. După vizita în România, președintele francez va face apoi și o vizită de sprijin în Republica Moldova, dar nu e exclusă o deplasare la Kiev, împreună cu cancelarul german Olaf Scholz și cu premierul italian Mario Draghi.

„Am condamnat ferm acest război în toate structurile internaţionale şi am luat măsuri. Dificultatea, la ora actuală, pe care am discutat-o îndelung cu preşedintele Iohannis este că, bineînţeles, denunţăm această situaţie, sancţionăm Rusia, susţinem ucrainenii ca să se lupte, dar să fim lucizi, să constatăm că noi nu ne lansăm într-un război, nu suntem în război cu Rusia.

Deci singura ieşire, singura soluţionare posibilă a conflictului este fie o victorie militară a Ucrainei, fie la un moment dat o discuţie, pentru că este singura soluţie care să permită un acord între Ucraina şi Rusia. Deci ţine… e o chestiune de bun-simţ. Sunt frapat să văd că există o formă de escaladare verbală, fără să se tragă consecinţele acestor declaraţii. Eu încerc să fiu coerent în ceea ce spun şi cu situaţia de pe teren”, a spus preşedintele francez, potrivit Agerpres.

„Sunt convins că Franţei îi revine rolul de a fi o putere de mediere”

Reamintim că președintele Macron a spus în urmă cu două săptămâni în fața Parlamentului European că ”Rusia nu trebuie umilită”, declarație primită cu reticență în estul Europei.

„Nu trebuie să umilim Rusia, pentru ca în ziua în care luptele încetează să putem construi o rampă de ieşire prin intermediul mijloacelor diplomatice. (…) Sunt convins că Franţei îi revine rolul de a fi o putere de mediere”, a declarat Emmanuel Macron într-un interviu publicat de ziare regionale, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Macron: ”Am spus din prima zi că Rusia e agresorul”

Președintele Emmanuel Macron a declarat miercuri, într-o conferință de presă cu Klaus Iohannis, că sprijină aderarea României la Schengen și a susținut că Franța sprijină România în acest dosar. În ceea ce privește poziția față de războiul din Ucraina, Macron a spus că ”pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, trebuie să negociem”.

”Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi prezenți la această masă, aducând garanţii de securitate şi elemente ce ţin de resortul nostru. Aceasta este realitatea, va trebui să se întâmple la un moment dat şi niciun discurs excesiv nu trebuie să ne umbrească viitorul”, a afirmat Emmanuel Macron.

„Suntem într-un context în care trebuie să asigurăm exportul de cereale și să trimitem semnale politice clare către Ucraina și poporul ucrainean care rezistă eroic. E nevoie ca europenii să rămână uniți. Trebuie să dăm un mesaj de susținere pentru Ucraina, să luăm în considerare și necesitățile Republicii Moldova, care e destabilizată de tendințele separatiste. Trebuie să ținem cont de efectele asupra regiunii Balcanilor de Vest, o regiune care riscă să fie destabilizată. La porțile UE se joacă o situație politică inedită”, a mai spus Macron.

Iohannis: „Statutul de candidat al Ucrainei trebuie acordat cât mai repede”

Statutul de candidat al Ucrainei a fost pe agenda întâlnirii, iar președintele Iohannis a declarat că tema a fost discutată in extenso.

„După părerea mea, statutul de candidat trebuie acordat cât se poate de repede. Este o soluție care ar fi corectă moral, o soluție care ar fi corectă economic și este o soluție care ar fi corectă din punct de vedere securitar.

Vom încerca – președintele Macron și cu mine am discutat in extenso, astăzi, această speță – să găsim o soluție care este fezabilă și sustenabilă”, a spus Iohannis, răspunzând unei întrebări.

Macron, Scholz și Dragi nu vor o aderare „pe scurtătură”

Poziția președintelui Emmanuel Macron, a cancelarului german Olaf Scholz și a premierului italian Mario Draghi este cunoscută: nu vor o aderare „pe scurtătură”, ci una ca la carte, care, așa cum a spus Macron, ar putea dura zeci de ani.

În cadrul vizitei, s-a discutat și despre propunerea lui Emmanuel Macron de revizuire a tratatelor UE, lucru menționat de președintele francez, nu și de cel român. Aici este un alt subiect abordat diferit de cei doi șefi de stat – România se numără printre cele 13 țări care s-au opus revizuirii tratatelor.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Una dintre destinaţiile de vis din Grecia a căzut în capcana propriului succes. De ce...
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Structură SUBTERANĂ MAYAȘĂ și PIRAMIDE ASCUNSE, descoperite în pădurile tropicale din Mexic
Ilegal în România în orice zi din an. Se consideră infracțiune. Faci închisoare până la...
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia...
Probleme între Florin Salam și Roxana Dobre?! Bruneta ar fi plecat de acasă, împreună cu...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Confruntarea avioanelor de vânătoare în Bătălia Angliei